Procediment: es bullen els codonys durant 25 minuts, es pelen i es trossegen. Es pesen, i per cada quilo, 700 grs. de sucre. Es barreja tot i es deixa macerar 3 o 4 hores. Es posa a coure amb el suc que ha fet, a foc lent. Si es vol el codonyat fosc, com en aquest cas, es fa bullir una hora o una mica més, vigilant que no s'aferri. Un cop fet, s'hi passa la batedora perquè quedi fi. S'aboca en motlles de terrissa, ceràmica o vidre (no han de ser gaire fondos).
Riscos: El codonyat quan bull, esquitxa molt i crema.
Preparacions prèvies: Es pot anar preparant tot i deixar la maceració del matí per a la tarda, i acabar la cocció.
Conservació: Es conserva molt bé durant 7 o 8 mesos, tot i que, a mida que passa el temps, es va assecant.
Recepta del llibre "Dolços de tardor" de la col·lecció La cuina de cada dia, de la Mariona Quadrada, Edicions El Mèdol.
Comentari: aquesta professora de cuina ho fa molt fàcil, tant que a mí em queden bé plats que mai hauria imaginat, no per la seva complexitat, si no per la seva proximitat al sabors de sempre (un codonyat, un fricandó, una sopa de ceba, un caldo, un pollastre rostit...). Dir-vos que la majoria de títols estàn exhaurits, però alguns encara es poden trobar a la mateixa editorial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada